Voor het Woonzorgcentrum Ter Hovingen werd de allereerste steen gelegd in de 19de eeuw.
In 1880 bouwde een edelheer op zijn eigendom een ruim
doktershuis en een hospice met boerderij. Een jaar later werden de
zusters van Sint Vincentius a Paulo van Waarschoot gevraagd om de zorg in het hospice en het onderwijs in de parochieschool op zich te nemen. Door het groeiend aantal armen die konden genieten van de kosteloze consultaties, breidde het hospice steeds verder uit. Een eerste operatie in
1888 leidde tenslotte tot de uitbouw van een
genees- en heelkundige kliniek.
In 1934 werd de Congregatie van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Waarschoot eigenaar van de grond en de gebouwen. De Congregatie zorgde voor de uitbating van het ziekenhuis, naast die van hun woonzorgcentrum in Waarschoot. In 1946 telde de kliniek reeds 100 bedden.
In 1957 werd het verblijf voor ouderlingen naast de kliniek georganiseerd. Het ziekenhuis en het rusthuis werden een begrip in Gentbrugge, tot eind 1998 de kliniek Sint-Jozef losgekoppeld werd van de vzw Gesticht St. Vincentius a Paulo. Dit ten gevolge van de fusie met het AZ Maria Middelares uit Gent.
Er ontstond een nieuwe vzw AZ Maria Middelares – Sint Jozef, die zich vooral op de acute geneeskundige zorgverlening richtte. De exploitatie van het ziekenhuis RVT en van het rusthuis Ter Hovingen bleven verder onder het beheer van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Waarschoot.
In
2001 werd een nieuwe vzw opgericht:
Ter Hovingen vzw. De statuten van de vzw werden op 24 januari 2002 in het Staatsblad gepubliceerd. Het is ook deze nieuwe vzw, waaraan de uitbating werd overgedragen bij overeenkomst van 25 juni 2002, die zich de afgelopen jaren heeft toegespitst op het nieuwbouwproject.